Vaargebied

sloep daan krant

~ Vaarroutes vanuit Woerden

  Vertrek adres: Aan de kade tegen over Singel 64 -65,

Van hier uit kun je verschillende kanten op, zie de vaar suggesties hieronder

Dit is het begin en eindpunt. Je kunt zelf kiezen welke kant je op wilt.

In een halve dag kun je alle kanten op.

Halve dag:

–  Oudewater heen en weer is vanuit Woerden 4,5 uur varen (tot de sluis, er doorheen kan alleen op een hele dag varen) 

–  Montfoort heen en weer (tot de sluis) is  ong 3 uur varen .Na 1,5 uur ben je bij de sluis. waar je evt. lopend de stad even in kan gaan.

Harmelen heen en weer (tot de sluis) is ruim 2 uur .Na ruim een uur ben je bij sluis.   (Sluistijden zijn alleen op 10-12-15 en 17.uur ! en vaak zondags gesloten) 

map2

Je kan dan wandelen over het jaagpad, dan ben je in het centrum na ongeveer 10 minuten.   (evt. op vaste tijden kan de sluis ook open als je belt met de sluiswachter.  maar let op!  deze gaat maar om de 2 uur weer open!)

Ook een aanrader is, te wandelen naar “De Kievit: Tegenover de sluis, aan de Haanwijk, kun je de Hollandse kade oplopen,  na 10 minuten wandelen kom je bij natuurgebied “de Kievit” waar oude dagloners huisjes staan, en waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan! De tuin, kruidentuin, de oude boomgaard en het wandelpad zijn vrij toegankelijk. De huisjes zijn open op bezoekersdagen en op afspraak. Maar naar binnen gluren of picknicken in de boomgaard kan natuurlijk altijd. 

 Houdt het terrein en de tuin netjes,  we zijn zuinig op deze mooie plek 

Voor meer info wat daar mogelijk is zie de site www.dekievitharmelen.nl

Tussen Woerden en Harmelen in, net voor de spoorbrug in Harmelen een “Terras aan het water” in een boomgaardje.  Daar kun je meestal wel wat drinken en bv een ijsje kopen.(na 1 uur varen) informeer eerst of t open is.

In het centrum van Harmelen kun je wat drinken of eten bij bv.  De Kloosterhoeve of het Wapen van Harmelen of een ijsje eten bij Dolce vita

 

Nieuwerbrug/Bodegraven  Na ongeveer 1,5 uur varen richting het westen over de Oude Rijn kom je eerst in Nieuwerbrug ( waar je oa het terras van de bruggemeester kunt vinden en een stuk verder kom je in Bodegraven, dat is ongeveer 2 vaaruren vanaf Woerden  

In Bodegraven is het bv leuk bij Café de Brouwcafé de Molen of Dock 33   dat ook aan het water ligt;

Het varen van deze route is wat makkelijker omdat de Oude Rijn hier een stuk breder is.

kijk voor brug en sluis info bij ” sluis en brugtijden”

Op de helft van de tijd, keer je gewoon weer om, zodat je alles eens van de andere kant kan gaan bekijken. 

Als je er een hele dag op uit gaat (8 uren) dan kun je ook nog kiezen uit verschillende rondjes.

Hele dag:

Rondje Historische plaatsen Linschoten, Oudewater, Montfoort

oudewater

Deze route is voor een hele dag,  Je vaart een rondje van Woerden door Linschoten, Montfoort en over de IJssel naar Oudewater en dan via Linschoten weer terug naar woerden.

Het is ongeveer 6 uren varen, dan heb je ongeveer 2 uurtjes de tijd om de mooie plaatsjes te bezoeken, wat te drinken of te eten. Het is mooi maar vrij smal op sommige plekken  en vaar niet te dicht in de kant i.v.m. planten die dan in de schroef komen.

– In Linschoten vaar je bv. langs het terras van het Wapen van Linschoten of langs restaurant de Burgemeester; Vaar voorzichtig in Linschoten het is soms wat smal en houdt rekening met andere boten!
– Vlak voor Oudewater is  Theetuin De Kwakel, waar je kunt genieten van een groot assortiment aan thee soorten *informeer wel eerst of het open is.

-In Oudewater kun je lekker Italiaans ijs halen bij Roberto,  eten bij diverse leuke eet gelegenheden en in Montfoort  kun je een lekker ijsje halen bij Daan’s Droomijs of wat drinken/eten in diverse restaurants of eetcafé`s,

Je komt onderweg 2 sluisjes tegen, in Montfoort wordt de sluis bediend en in Oudewater kun je de sluis zelf bedienen.( houdt wel rekening met je tijd, soms kan t even duren)

Het is een favoriet rondje bij onze gasten!

 

Vaarroute Nieuwkoopseplassen

xxx

 

Bijna 8 uur varen is het hele rondje Niewkoopseplassen

Naar De Nieuwkoopse  Plassen toe is het ruim  2 uur varen, over de Grecht, een heel rustige vaart dwars door de Polder.  Hier zijn veel soorten vogels te spotten; Na twee uur ben je bij de sluis van Woerdense verlaat. Er zijn geen terrassen of café s langs deze route, maar rust en natuur.

Op de plassen  is de” strandtent ” Strand Zomer,  ook leuk of meer even aan bij het restaurant van Tijsterman.

Vaarroute over Hekendorp

map3

Rondje Woerden-Nieuwerbrug-Hekendorp -Oudewater -Linschoten – Woerden via de Dubbele Wiericke deze route is zeker 8 uren varen,  (richting Nieuwerbrug en dan links onder de bediende spoorbrug door.

Belangrijk!

**Voor de bediening van de sluizen wordt een paar euro gevraagd door de sluiswachter.
**Er moet rekening gehouden worden met de sluis en brug openingstijden, sommige sluizen worden na    17.00 uur of 18.00 uur niet meer bediend! informeer even voor de openingstijden* De spoorbrug bij Nieuwerbrug-Hekendorp in het weekend alleen van 14-16.00 uur 

Bij Hekendorp is ook een leuk terras bij het water, Uitspanning Goejanverwelle.

Sluis en brug info:

**Ook tussen de middag wordt er pauze gehouden door sluiswachters, zorg dat je voor die tijd aanwezig bent anders moet je misschien een tijdje wachten…

** Als je van uit Woerden de Nieuwkoopse plassen opgaat is er naast sluisgeld een doorvaar vergunning voor behoud van de natuur, dat een paar euro kost.

**Bij bruggen moet je soms goed bukken! en wachten tot alle andere boten weg zijn zodat er geen golven zijn! anders gevaarlijk ivm botsen tegen brug.

**Met de kap omhoog kun je niet onder alle bruggen door.

** Let op dat je de goede route vaart welke geschikt is voor de te varen tijd!

 

~Harmelen (informeer vooraf voor de mogelijkheden)

 Adres: Haanwijk 4 in Harmelen,

beperkte parkeergelegenheid

Van Harmelen naar Woerden is het ongeveer ruim een uur varen;

Haanwijk nabij sluis

De sloepen liggen in de buurt van het sluisje en natuurgebied De Kievit.

———————–

Om onze sloepen te bekijken, Klik hier.